Aandelen in natura

·

·

,
In het Engels spreekt men over ‘Equity in Kind’.

Wat zijn aandelen in natura?

Aandelen in natura zijn een type kapitaalinbreng die aan een bedrijf wordt gedaan in de vorm van activa of diensten, in plaats van contanten. Dit kan onder andere apparatuur, onroerend goed, intellectuele eigendom of zelfs tijd en expertise zijn.

Aandelen in natura kunnen een waardevolle manier zijn voor ondernemers om kapitaal op te halen voor hun bedrijven, vooral als ze niet in staat zijn om het benodigde contante geld op te halen. Het kan ook een manier zijn voor bedrijven om activa of diensten te verwerven zonder contant geld vooraf te hoeven betalen.

Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan bijdragen aan aandelen in natura. Zo kan de waarde van de activa of diensten moeilijk te waarderen zijn en de gever kan niet bereid zijn om een ​​garantie voor hun waarde te geven. Bovendien kunnen bijdragen aan aandelen in natura het eigendom van bestaande aandeelhouders verwateren.

Hoe werkt het systeem van aandelen in natura?

Wanneer een bedrijf een bijdrage aan aandelen in natura ontvangt, moet het eerst de waarde van de activa of diensten die worden toegezegd, waarderen. Deze waardering is belangrijk omdat deze zal bepalen hoeveel aandelen de gever zal ontvangen in ruil voor hun bijdrage.

Zodra de waarde van de bijdrage is gewaardeerd, zal het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven aan de gever. Het aantal uitgegeven aandelen is gebaseerd op de gewaardeerde waarde van de bijdrage.

De gever wordt dan aandeelhouder van het bedrijf en hun eigendom zal evenredig zijn aan het aantal aandelen dat ze bezitten.

Voordelen van aandelen in natura

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van aandelen in natura om kapitaal op te halen voor een bedrijf. Deze omvatten:

  • Het kan een flexibelere manier zijn om kapitaal op te halen dan traditionele methoden, zoals het uitgeven van schuld of aandelen.
  • Het kan een manier zijn voor bedrijven om activa of diensten te verwerven zonder contant geld vooraf te hoeven betalen.
  • Het kan een manier zijn voor bedrijven om investeerders aan te trekken die niet in staat zijn om contant geld te investeren, maar wel waardevolle activa of diensten te bieden.

Nadelen van aandelen in natura

Er zijn ook enkele nadelen aan het gebruik van aandelen in natura om kapitaal op te halen voor een bedrijf. Deze omvatten:

  • De waarde van de activa of diensten die worden toegezegd, kan moeilijk te waarderen zijn.
  • De gever kan niet bereid zijn om een ​​garantie voor de waarde van hun bijdrage te geven.
  • Bijdragen aan aandelen in natura kunnen het eigendom van bestaande aandeelhouders verwateren.

Conclusie

Aandelen in natura kunnen een waardevolle tool zijn voor ondernemers om kapitaal op te halen voor hun bedrijven. Het is echter belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen voordat u besluit al dan niet dit type kapitaalinbreng te gebruiken.

Als u overweegt om aandelen in natura te gebruiken om kapitaal op te halen voor uw bedrijf, is het belangrijk om samen te werken met een gekwalificeerde advocaat of financieel adviseur om ervoor te zorgen dat u wordt beschermd en dat de transactie correct wordt gestructureerd.

Deze website gebruikt cookies zodat je een betere web ervaring krijgt. Door verder te gaan op deze site, ben je akkoord met ons gebruik van cookies.