Bij het waarderen van een bedrijf in continuïteit zijn er drie belangrijke waarderingsmethoden die worden gebruikt door vakmensen uit de sector:

  1. DCF-analyse,
  2. vergelijkbare bedrijfsanalyse en
  3. eerdere transacties.

Dit zijn de meest gebruikelijke waarderingsmethoden die worden gebruikt in investeringsbankieren, aandelenonderzoek, private equity, bedrijfsontwikkeling, fusies en overnames (M&A), leveraged buyouts (LBO) en de meeste financiële gebieden.

Zoals in het bovenstaande diagram te zien is, zijn er bij het waarderen van een bedrijf of actief drie verschillende methoden of benaderingen die men kan gebruiken. De kostenbenadering kijkt naar wat het kost om een actief te herbouwen of te vervangen. De methode van de kostenbenadering is nuttig bij het waarderen van onroerend goed, zoals commercieel onroerend goed, nieuwbouw of onroerend goed voor speciaal gebruik. 

De volgende techniek is de marktbenadering, een vorm van relatieve waardering die veel wordt gebruikt in de branche. Het omvat vergelijkbare analyse en precedenttransacties.

Ten slotte is de discounted cashflow (DCF)-benadering een vorm van intrinsieke waardering en de meest gedetailleerde en grondige benadering van waarderingsmodellering. Een DCF-analyse wordt uitgevoerd door een financieel model te bouwen en vereist een uitgebreide hoeveelheid detail en analyse. Het is de meest gedetailleerde van de drie benaderingen en vereist de meeste schattingen en aannames. De inspanning die nodig is om een DCF-model op te stellen, zal echter vaak ook resulteren in de meest nauwkeurige waardering. Met een DCF-model kan de analist waarde voorspellen op basis van verschillende scenario’s en zelfs een gevoeligheidsanalyse uitvoeren.

Deze website gebruikt cookies zodat je een betere web ervaring krijgt. Door verder te gaan op deze site, ben je akkoord met ons gebruik van cookies.